nedeľa 7. októbra 2012

Kedy navštíviť lekára?


Najlepšie vždy. Pokiaľ však ide o krátkodobú bolesť, ktorá čoskoro prejde, môže ísť len o chybu diéty alebo natiahnuté svaly, prípadne reakciu na stresujúce zážitky. V tom prípade sa dá požiť nejaký vhodný prírodný prípravok (bylinný čaj, švédske kvapky) či doplnok stravy na báze enzýmov a podobne. Proti plynatosti a nadúvaniu (meteorizmu) je k dostaniu celá škála prípravkov.
Ak ide o akútnu a silnú bolesť najmä v ľavom nadbrušku či pravom podbrušku komplikovanú vracaním, je nutné ihneď vyhľadať lekársku pomoc (i pohotovostnú). Nebezpečné sú aj opakované problémy so stolicou (najmä ak sa v nej objavuje krv) a bolesťami brucha. Nemusí byť ani nijako silná, ale môže signalizovať aj veľmi závažné ochorenia (napr. karcinóm hrubého čreva a podobne). Ďalším alarmujúcim príznakom, ktorý by mal chorého nasmerovať k lekárovi je horúčka, úporné vracanie alebo hnačka. Môže ísť napríklad o infekciu alebo neinfekčné zápaly tráviaceho ústrojenstva. Tlak na strede nadbruška s postihnutým dýchaním môže znamenať infarkt. Intenzívna bolesť tiahnuca sa od chrbta až k slabine signalizuje obličkovú koliku. V každom prípade je lepšie sa nechať vyšetriť a zistiť, že išlo o banalitu, ako niečo zanedbať.
Diagnostika prebieha zistením podrobnej anamnézy (predchádzajúcich udalostí), rozborom krvi, niekedy aj stolice. Môže nasledovať odborné interné vyšetrenie u gastroenterológa, zobrazovacie metódy (ultrazvuk, CT, RTG, endoskopia, rektoskopia či kolonoskopia). Tieto vyšetrenia nie sú však vždy potrebné a vždy prebiehajú po predchádzajúcej dohode s pacientom. Náhle brušné príhody rieši väčšinou chirurg, pretože môže ísť o život ohrozujúci stav.