nedeľa 7. októbra 2012

Kde sa lokalizujú bolesti brucha?


Určenie miesta bolesti je veľmi dôležitá informácia, pretože väčšinou sa miesto bolesti zhoduje s miestom uloženia chorého orgánu v bruchu. Nemusí to však vždy byť takto. Niektoré orgány majú tendenciu vystreľovať svoju bolesť na rôzne miesta v bruchu. Môže teda ísť o chorobu, ktorá s bruchom súvisí len vzdialene. Lokalizácie bolesti brucha:

1. Nadbruško (uprostred):

Môže ísť o podráždený žalúdok, žalúdočný vred, ale aj napr. psychické stresy, či iné... Pokiaľ sú bolesti veľmi intenzívne a rozprestierajú sa v celom bruchu, je nutné zavolať záchranku, mohlo by ísť o zápal pobrušnice.

2. Nadbruško (vľavo):

Bolesť, často intenzívna. Môže ísť o spomínaný žalúdočný vred alebo o akútny či chronický zápal slinivky brušnej, prípadne o iné komplikácie, ktoré sa týkajú slinivky. Veľmi silné a náhle bolesti ohlasujú akútny problém, ktorý je nutné riešiť hospitalizáciou. Ide o život ohrozujúci stav.

3. Nadbruško (vpravo):

Jedná sa väčšinou o bolesť v pravom podrebrí, ktoré môžu vyvolať žlčníkové kamene, zápal žlčníku, vred, či pečeň. Bolesti bývajú tiež väčšinou intenzívne, niekedy záchvatové, vždy podľa intenzity ochorenia. Je nutná diagnostika a liečba u lekára a to aj keď sú bolesti len občasné.

4. Bolesti okolo pupka:

Môže ísť o brušnú kýlu, natiahnuté (natiahnuté) brucho, ale aj o črevný problém. Ak bolesť neprestáva a pohmatom je zistený nejaký výstupok, je nutné navštíviť lekára. Je dobré premasírovať brucho krúživými pohybmi, prípadne vmasírovať nejakú masť na uvoľnenie, či proti nadúvaniu.

5. Bolesti v ľavom podbrušku:

Tam sa lokalizuje väčšina bolestí spojená s črevami. U žien však môže ísť aj o zápal vaječníkov, prípadne močových ciest.

6. Bolesti v pravom podbrušku:

Náhle a intenzívne bolesti pravého podbruška väčšinou ohlasujú zápal červovitého prívesku slepého čreva. Je vhodné ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Chorý je takmer vždy hospitalizovaný a musí sa podrobiť chirurgickému zákroku. Tak ako na ľavej strane môže ísť u žien o zápal vaječníkov.

7. Bolesti v strednej časti podbruška

Ide buď o ochorenie čriev, či už akútnej gastroenteritídy (tzn. črevná chrípka), u nej sa môžu bolesti pohybovať v rôznych častiach brucha, alebo o ochorenie hrubého čreva, prípadne konečníka. U žien môže ísť o zápal maternice alebo krčka maternice, u mužov o ochorenie prostaty. V spodnej časti brucha sa bolesťou môže prejavovať aj zápal močového mechúra a močových ciest.

U niektorých chorôb súvisiacich s problémom tráviaceho traktu môžu byť bolesti sťahovavé, preskakovať z miesta na miesto, väčšinou však ide o nahromadenie toxínov a črevných plynov.